November 2008

Het is lente….

Nu de winter hier zijn intrede doet, begint in Namibië de lente. Dit betekent ook dat de eerste regen is gevallen. Een mooie testcase voor ons huis. Zoals in eerdere nieuwsbrieven vermeldt, hebben we het dak op laten knappen in april. Daarna heeft het eigenlijk niet meer goed geregend en nu is het dus het moment om te kijken of het ‘lekproef’ is. Het is afwachten of je ’s morgens wakker wordt in een nat of droog bed! Met de regenperiode in het vooruitzicht is het goed te weten dat er nieuwe muggenscreens zijn aangebracht in het huis. Zo worden onze meisjes bechermd tegen de malaria-muggen.

Einde schooljaar

Het schooljaar 2008 nadert zijn einde. 28 november begint voor de kinderen de grote vakantie die tot half januari duurt. We moeten nu maar duimen voor de meisjes, of ze bevorderd worden naar een volgende groep. Voorlopig ziet het er goed uit, want bij verschillende wedstrijdjes in lezen, rekenen, enz. haalden 10 meisjes van Siama een diploma! Bernice was zelfs de beste van het jaar in haar klas. Op de foto zie je ze trots staan met op de achtergrond de diploma’s aan de muur. Ja, we mogen best trots zijn op deze dametjes. Dankzij de inzet van Heike en Apollonia, en uiteraard de meisjes zelf, worden er mooie resultaten geboekt. Een belofte voor de toekomst!

2008-nov-1

Wisseling

Minder leuk is het nieuws dat Jen-Eva na dit schooljaar ons huis gaat verlaten. Jen-Eva is nu 14 jaar en kan niet naar het vervolgonderwijs in Omaruru. Na veel moeite is er nu een speciale school voor haar gevonden in de hoofdstad, Windhoek. Een plaats, die + 280km van Omaruru ligt. Jullie begrijpen dat dit te ver is om dagelijks heen en weer te pendelen (mocht openbaar vervoer al bestaan!) Ze gaat dus intern wonen in Windhoek. Wij vinden het allemaal jammer dat zij en de andere meisjes afscheid van elkaar moeten nemen. Haar plaats wordt door een ander meisje ingenomen.

De nood is nog altijd hoog in Omaruru en omstreken en vele kinderen wachten op een plaatsje bij ons op Siama. Hier krijgen ze niet alleen de kans om naar school te gaan, maar bovenal geborgenheid, liefde en warmte. Een echt ‘thuis’!

Alexandrine neemt de plaats in van Jen-Eva. Ze is 9 jaar en woont met haar ouders onder zeer slechte condities in de plaatselijke zwarte wijk. Haar moeder kan het gezin niet aan en haar vader (als ‘ie al thuis is) heeft geen werk en drinkt…..

Wij geven Alexandrine een warm welkom als zij in januari bij ons komt wonen. Hopeijk voelt zij zich snel thuis bij de andere meisjes.

Computers

Met ingang van het nieuwe schooljaar beschikken we over 2 nieuwe computers. Een bevriende organisatie uit Duitsland, Namibia ProKind, heeft ons deze computers geschonken. En met een aansluiting op het internet hebben de meisjes meer mogelijkheden om hun kennis te vergroten, wat zeker in Namibië heel belangrijk is. Met computers kunnen werken betekent in dit land dat ze in de toekomst eerder misschien wel betere banen kunnen krijgen, zodat ze op eigen benen kunnen staan en iet terugvallen in oude levenrituelen.

Daarom zoeken we nog educatieve dvd’s of spelletjes in het engels. Misschien hebt u thuis nog ergens iets liggen (Windows XP). Wij houden ons aanbevolen.

Dit materiaal hoeft niet echt leeftijdsgebonden te zijn; onze meisjes zijn tussen de 8 en 15 jaar.

Concert

De meisjes en Heike kregen een uitnodiging om een klassiek concert bij te wonen. Een zangeres zong liederen van Mozart en werd daarbij begeleid door een pianiste. Hoewel onze meisjes hier aanvankelijk maar vreemd tegen aan keken, later luisterden ze toch heel geïnteresseerd. En zoals altijd werd in de encyclopedie opgezocht wie deze componist was en waar en wanneer hij leefde. Daar maakten ze een klein werkstukje van. Erg leerzaam voor ze!

Evenals de sprekende globe die wij dit voorjaar voor ze meebrachten. Deze ‘vertelt’ waar elk land ligt, wat de hoofdstad is, welke geldeenheid er is, en hoeveel inwoners een land heeft. Ze zijn hier erg vaak mee bezig. Ook hebben ze met behulp van Heike en Apollonia een wegwijzer gemaakt. Zij hebbben die landen vermeld waar hun sponsors wonen. Die komen overal vandaan zoals u kunt zien.

Verdere activiteiten

Op de plot staan (stonden) verschilllende oude auto’s, die daar ooit eens waren neergezet. In de vrije uurtjes zijn de meisjes heel enthousiast met verf en kwast aan het werk gegaan en hebben ze deze wrakken ‘omgetoverd’ tot ‘glimmende bolides’. Ze voelen zich de koning te rijk en ‘rijden’ nu heel wat in het rond!

2008-nov-3

In januari wil Heike starten met duitse en franse lessen. Namibië is een duitse kolonie geweest en er wordt hier nog heel veel duits gesproken. Na de onafhankelijkheid in 1998 is besloten om het engels als moedertaal in te voeren, vandaar dat onze meisjes engels spreken. Het is echter een plus voor ze, als ze zich ook verstaanbaar kunnen maken in het duits en het frans.

Al met al dus weer een hoop te vertellen over het wel en wee in Omaruru.

Binnenkort brengen Betty en Theo weer een bezoek aan Siama en hopen we u dan weer het allerlaatste nieuws te kunnen vertellen.

Related Posts

Februari 2008

Terug van weggeweest Nu de zomervakantie van de meisjes ten einde is, is iedereen...
This site is registered on wpml.org as a development site.