Juni 2020

Op alle Namibische scholen is het verplicht om een schooluniform te dragen. Deze uniformen verschillen van school tot school. Aan het begin van dit schooljaar veranderde Omaruru Primary School haar schooluniform en voor alle meisjes was een nieuwe nodig, die nog genaaid moest worden… Na vele malen passen, zie je het resultaat op de foto’s.

Ook in Namibië veranderde het leven fundamenteel, toe te schrijven aan Covid 19. Nadat het eerste geval zich voordeed op 16 maart, werden alle scholen gesloten en respectievelijk de wintervakantie vervroegd. Alle kinderen moesten terug naar hun familie. Op 28 maart werd een nationale lockdown afgekondigd die reisbeperkingen omvatte en werd uitgebreid tot 5 mei. Officieel heropenden de scholen op 20 april – maar dit betekent alleen dat leerkrachten een programma moesten voorbereiden voor “e-learning” en “afstandsonderwijs”. Op 5 mei ging Namibië de 2e fase van Lockdown in; dit betekent voornamelijk het opheffen van reisbeperkingen landinwaarts en de toestemming om verschillende bedrijven te heropenen. Scholen blijven gesloten en leerlingen moeten studeren door middel van afstandsonderwijs. Aangezien er een grote financiële druk bestaat in veel gezinnen als gevolg van het verlies van inkomsten en de condities voor regelmatige lessen niet altijd een gegeven zijn, boden we aan om de kinderen in nood toe te laten en om ze hier te onderwijzen.

De helft van de kinderen is nu terug in Siama…

Lees Meer

Januari 2020

Op een van de eerste vrijdagen van deze termijn, vond een verkiezing voor de “Miss OPS” plaats op Omaruru Primary School. Naast de gebruikelijke catwalk werden ook verschillende dansen getoond. Het was heel leuk voor de kinderen ….

Ter gelegenheid van de jaarlijkse prijsuitreiking aan het einde van het schooljaar ontvingen sommige meisjes prijzen voor hun uitvoeringen. Ga zo door!

Kerstfeest op Omaruru Restcamp! Er was pizza en ijs, de kinderen konden lekker ravotten in de speeltuin en daarna in het zwembad springen voor verfrissing. En natuurlijk kreeg elk meisje een kerstcadeau ……. Het was een leuke dag! Bedankt Renee en Albert!

Lees Meer

September 2019

In de winterperiode is het uitbreken van ziekten een groter risico dan in de rest van het jaar. Dit keer was het de bofepidemie die de scholen van Omaruru had getroffen, en zo ook werd een aantal van de Siama-meisjes ziek. Daarom danken wij de organisatie “Hilfsgruppe Eifel” enorm, omdat zij al vele jaren de medische kosten voor de kinderen op zich neemt.

Na de wintervakantie kregen de 10 besten van elke klas een onderscheiding van school. Dit is een opmerkelijke prestatie, omdat de klassen ongeveer 35 leerlingen groot zijn en de kinderen die een dergelijk certificaat hebben behaald, trots op zichzelf mogen zijn.
Goed gedaan!

Lees Meer

Juni 2019

Na jarenlang intensief gebruik, is de de trampoline letterlijk in elkaar gestort. Nu hebben we een nieuwe gekocht en de kinderen zijn weer opgewonden aan het springen.

De afgelopen zomer was het weer zeer warm en droog, vandaar dat het soms gebeurde, dat er op een hele hete middag er een heerlijk ijsje was voor iedereen.

Een van de laatste weekeinden voor de wintervakantie, organiseerde de plaatselijke manege een „Children’s Fun Day“ waar de meiden van Siama vol enthousiasme aan mee deden…

Lees Meer

Januari 2019

Aan het einde van elk schooljaar is er een prijsuitreiking op school. Zowel studenten met uitstekende resultaten als leerlingen die zich speciaal hebben ingespannen voor een bepaald onderwerp krijgen diploma’s. Onder de gelukkigen waren er ook enkele meisjes uit Siama die een diploma en een klein cadeautje kregen. Goed gedaan!

Kort voor examens van het einde van het jaar organiseerde de school een ‘Dag der Culturen’. De kinderen konden naar school komen in hun traditionele klederdracht, tribale dansen werden uitgevoerd en traditionele gerechten werden bereid en aangeboden.

Dit jaar vond het kerstfeest voor Siama plaats in het “Kashana Restaurant”. Op het menu stonden kaas- en hamburger met friet en als dessert een lekker ijsje. Dank aan Renee en Albert die dit mogelijk hebben gemaakt! Na het genieten van de zomervakantie zijn we nu begonnen aan een nieuw schooljaar.

Lees Meer

Augustus 2018

Dit jaar schafte Namibië de wintertijd af en om de kinderen de schoolweg in het donker te besparen, begon de school dit semester pas om half acht ’s ochtends. Toch is het nog steeds erg koud in de ochtend na de Afrikaanse winternachten en is de zon niet sterk genoeg om de huizen overdag te verwarmen. Het is de tijd van het jaar waarin de kinderen vaak ziek worden en we willen de organisatie “Hilfsgruppe Eifel” bedanken; zij nemen al vele jaren de kosten voor de dokter en de medicijnen op zich.

De winterperiode is altijd het rustigst van het schooljaar en de belangrijkste buitenschoolse activiteit is het oefenen en spelen van korfbal. Er zijn ook wedstrijden tussen de verschillende scholen in Omaruru.
Zoals je op de foto’s kunt zien, hebben de meisjes hun individuele manier om te oefenen …..

Midden augustus sloten de scholen hun deuren voor de voorjaarsvakantie. De meisjes zullen begin september terugkomen om de laatste termijn vol energie te beginnen.

Lees Meer

Mei 2018

Half januari j.l. kwamen de meisjes goed uitgerust terug van hun zomer vakantie en enkele van hun waren duidelijk gegroeid in lengte. Er wachtte een grootte verassing voor hun bij terugkomst: een nieuw zwembad! Gelukkig was het regenseizoen later gestart dan gebruikelijk met het gevolg, dat het zwembad plezierig ingewijd kon worden. Ondertussen zijn de temperaturen naar beneden, vooral tijdens de nacht, en hebben we het zwembad met een afdekking winterproef gemaakt. Maar aan het begin van de laatste schooltermijn van dit jaar, dus in september, vangt het zwemseizoen weer aan en iedereen verheugd zich daar nu al weer op.

Lees Meer

Januari 2018

De laatste periode van 2017 was een zeer bewogen periode, niet alleen vanwege de eindexamens van het jaar op school.

Tijdens de jaarlijkse Artist Trail in september namen de meisjes deel aan een kook- en bakworkshop. Ze kregen de opdracht om een pizzadeeg te maken en ze konden kiezen waarmee ze de pizza wilde beleggen. Het hoogtepunt was dat iedereen na het bakken zijn eigen pizza mee naar huis mocht nemen om hem daar op te eten! Lekker!

Eind oktober maakten de meisjes een dagtocht naar Swakopmund aan de kust, gesponsord door een donatie. De meeste kinderen hadden de zee nog nooit gezien, dus waren ze al erg opgewonden voor het vertrek. Ze vertrokken uit Omaruru om 7 uur ’s ochtends en bereikten na drie uur Swakopmund. De kust was nog steeds mistig maar toch was iedereen dolblij. Nadat ze hun eerste angsten hadden overwonnen, gingen de meisjes langzaam naar het water. Meer hoogtepunten waren het bezoek aan het National Aquarium en het Snake Park. Na een verfrissing tijdens de lunch gingen ze naar het strand. Zoals je op de foto’s kunt zien hadden ze echt veel plezier!

Dankzij de steun van peetouders konden we kort voor de zomervakantie ook een kerstfeest organiseren. Er was veel lekker eten, de meiden zongen kerstliedjes en natuurlijk kreeg elk kind een leuk cadeau. Een succesvol einde van het schooljaar 2017!

Lees Meer

September 2017

Wat gaat de tijd toch snel! Tijdens haar vakantie van 2 weken gaf één van onze voormalige protegees computerles aan de meisjes. De jongste kinderen konden voor het eerst kennis maken met dit medium en de oudere kinderen konden hun voorhanden kennis consolideren, en dat terwijl iedereen hoogst geconcentreerd aan het werk was.

In de winter vroor het niet zo hard als verwacht. Het winter trimester verliep erg snel en na een korte voorjaarsvakantie komt nu het einde van het schooljaar met grote stappen naderbij.

Lees Meer

Mei 2017

Het nieuwe schooljaar is gestart met een goed regenseizoen in het gehele land. De Omaruru rivier stroomde diverse keren wat altijd een bijzondere belevenis is.

Een van de meisjes heeft de basisschool afgesloten het afgelopen schooljaar en gaat nu door naar het vervolgonderwijs. Ten gevolge hiervan hebben wij een nieuw meisje aangenomen, dat naar de basisschool zal gaan.

Zij is het nichtje van een tweetal meisjes, die al in ons Siama huis wonen en redenen, dat zij snel is gewend om zich bij ons thuis te voelen.

In februari jl. kwam een peetvader bij ons op bezoek en heeft de meisjes op een weekend uitgenodigd voor een bezoek aan een krokodillen park in Otjiwarongo. Na spannende belevenissen met deze grote dieren konden zij zich nog eens heerlijk uitleven op de speelplaats daar.
Het was een fantastische dag getuige de bijgaande foto’s.

Lees Meer