Februari 2009

In de vorige nieuwsbrief vermeldde ik dat Betty en Theo een bezoek aan Siama zouden brengen, Wel, ze hebben reuze genoten van hun reis en uiteraard van de Siama-girls!! Met de oudste meisjes en Heike en Ender gingen ze naar een ‘open lucht’ concert, waar een vrouwelijke rocker optrad, die gitaar speelde. Ze vonden het fantastisch en je raadt het al…. Ze willen nu allemaal gitaar leren spelen! (Helaas zal dit nog wel even een droom voor ze blijven)

2009-febr-1

Ook werd er een musical opgevoerd door een groep straatkinderen uit Windhoek die deze onder leiding van een Nederlandse vrijwilligster hadden ingestudeerd. Ook dit optreden viel in goede smaak bij onze meisjes en zij zelf hebben toen nog een performance gegeven met hun liedjes. Heel leuk, want zingen kunnen onze meiden zeker!! Al met al een superavond met veel gezelligheid en plezier.

Nieuw dak

December – half januari is de grote vakantie. Omdat de meisjes dan niet op Siama zijn is deze tijd gebruikt om het huis van een nieuw dak te voorzien. Steeds weer bleven de lekkages terugkomen. Omdat het huis een plat dak heeft, bleef het water er steeds te lang op staan. Zoals op de foto te zien is, hebben ze het dak nu schuin gemaakt, zodat er een betere afwatering is gekomen. De hele reparatie was een dure oplossing, maar het is erg mooi geworden en nu kunnen we weer jaren vooruit met een ‘droog’ huis. De eerste regenbuien zijn geweest en Heike meldde dat het nergens meer lekte. Iedereen slaapt nu weer in een droog bed. Hoera!!

2009-febr-2

De oude situatie

2009-febr-3

Het nieuwe dak

Computerlessen

Half januari kwamen de meisjes weer terug op Siama en nu gaan ze alweer een maand naar school. Ze zijn allemaal overgegaan naar een volgende klas, dus dat is goed nieuws. Er gaan nu 7 meisjes naar het vervolgonderwijs (ja ja de kleintjes worden groot) Deze zeven meisjes krijgen na school extra computerlessen. Ze leren wat internet is en hoe ze met Word en Excel moeten werken. Dankzij giften van o.a. Namibia Prokind en andere sponsoren hebben we op Siama nu de beschikking over 2 computers mèt internet aansluiting. Nu kunnen de meisjes bijvoorbeeld zelf informatie op internet opzoeken of werkstukken voor school maken.

Een stagiaire

Sinds half januari is een vrijwilligster, Claudia, uit Oost-Duitsland voor 3 maanden op Siama. Zij studeert voor sociaal pedagoge en loopt stage in Omaruru. Elke middag helpt zij kinderen bij hun huiswerk en speelt verschillende spellen met als doel om de meisjes te leren beter met elkaar om te gaan en respect en waardering voor elkaar te hebben. Want het is niet altijd pais en vree op Siama……

Onlangs hebben wij een nieuw meisje, Alexandrine, verwelkomd. Zij komt uit het “lokale ghetto”. Haar zusje Shirley, miste Alexandrine heel erg en zij wilde ook graag naar school. Heike heeft veel moeite moeten doen om haar een plaatsje op school te bezorgen en gelukkig kon zij ook op Siama komen wonen. Zo had Siama binnen 1 week twee nieuwe bewoonsters.

Maar de overige dames, gaven de nieuwelingen niet het gebruikelijke warme welkom, wat ze in andere gevallen wel deden. Zij toonden duidelijk… wij zien hier al jaren, en speelden de baas. Het escaleerde behoorlijk en na vele gesprekken lukten het Heike en Apollonia uiteindelijk om de neuzen weer in één richting te krijgen en daarmee was de vrede (voorlopig) getekend…

Maar Shirley (de nieuweling) bleef mokken en maakte van haar kant telkens weer heibel. Gooide met schoenen, sloeg, schold Apollonia uit etc. Heike had uiteindelijk geen andere oplossing Shirley voor de keus te zetten: of je gedraagt je volgens de regels, of je moet terug naar huis. Shirley koos voor het laatste en zo is haar zusje Alexandrine weer alleen op Siama. Ze vindt het heerlijk met de andere meisjes Heike schrijft dat alles goed gaat met haar, ze een lief karakter heeft en dat wij moeten leren dat sommige Afrikanen nu eenmaal niet te helpen zijn. Alles bij elkaar genomen hebben Heike en Apollonia een hectische tijd gehad. Daarom is het zo heerlijk dat ze nu met de meisjes….

Een weekend uit gaan

Vrienden van Heike en Ender uit Luxemburg hebben geld gedoneerd om de kinderen een weekend in Swakopmund te vermaken. U moet weten dat Swakopmund ongeveer 280km van Omaruru, aan de kust ligt. Het is een redelijk grote ‘badplaats’ waar het in de zomer (nu dus) heerlijk toeven is. Welgestelde Namibiers huren hier een onderkomen om zo de hete zomers in het binnenland te ontvluchten. Het verschil in temperatuur tussen Swakopmund en Omaruru is soms meer dan 15 tot 20 graden en er is aan zee altijd een heerlijke bries.

Er zijn in Swakopmund veel winkels, meer luxe, er is een haven, restaurantjes. Kortom, het is een wereld van verschil tussen Swakopmund en Omaruru. Enfin, eind februari moet dit uitje plaatsvinden.

Heike heeft heel veel te regelen gehad voordat ze met het hele stel op pad kon gaan; slaapplaatsen, waar gaan ze eten, vervoer, etc. En nu gaan ze in 2 minibussen naar Swakopmund waar ze ongetwijfeld het weekend van hun leven gaan hebben. Onze meisjes zijn nog nooit zover van huis geweest (de meesten niet eens buiten Omaruru). Dit moet natuurlijk een geweldige ervaring voor ze worden.

In de volgende nieuwsbrief zullen we een verslag en foto’s geven van dit onvergetelijke uitje.

De boom

Op het terrein van Siama staan verschillende oude (rotte) bomen. Dat het flink kan stormen bewijst deze foto. Plotseling brak één van deze zware bomen in tweëen. Gelukkig waren er op dat moment geen meisjes in de buurt van deze boom aan het spelen. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Wel moet er nu een oplossing voor de andere bomen gezocht worden. Ender wil deze bomen wel omzagen maar heeft dan een electrische zaag (€???) nodig of er wordt iemand gezocht die de klus kan klaren……

In elk geval een nieuwe aanslag op de financiën.

2009-febr-4

Mocht u mee willen helpen om hier een steentje (hoe klein dan ook) aan bij te dragen, aarzel niet! Of wellicht kent u in uw kennissenkring mensen die ons project willen steunen! Ons banknummer vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

Al met al is het weer een heel verhaal geworden uit Omaruru.

Tot de volgende nieuwsbrief!

Loek, Ada, Betty en Theo

Siama Children Namibie

Siama Children Namibie

Rekeningnummer 30.11.21.3289 Rabobank, Rijpwetering – IBAN: NL45 RABO 0301 121389

Huigsloterdijk 360

2158 LR  Buitenkaag

 Nederland

2009-febr-5

Related Posts

November 2009

Het is alweer veel te lang geleden dat u iets hoorde van Siama Children Namibie....

Juli 2009

Omaruru is momenteel een koude plaats. Het is nu winter en vooral s nachts daalt...
This site is registered on wpml.org as a development site.